رژیم غذایی مناسب پس از سکته مغزی و همچنین پیشگیری از آن چیست؟

سکته مغزی وقتی اتفاق می‌افتد که جریان خون بخشی از مغز مسدود شده و یا کاهش پیدا کند. در پی آن بافت مغز اکسیژن و مواد مغذی مورد نیاز محروم را از دست می‌دهد. استوکس (سکته مغزی) می‌تواند زندگی فرد را تهدید کند. بنابراین مراجعه فوری به 

متخصص ضروری است. با این حال رژیم غذایی مناسب و سالم می‌تواند پس از سکته مغزی به بازیابی و همچنین پیشگیری از آن کمک کند.
تغذیه مناسب پس از سکته مغزی رمز بهبودی است. انتخاب غذاهای سالم می تواند به کنترل فشار خون، وزن بدن و کاهش خطر ابتلای فرد به سکته مجدد کمک کند. برای جلوگیری از سکته مغزی مجدد و سالم ماندن باید گام های مناسب برای کنترل وزن و فشار خون بردارید.

 

گروه‌های مواد غذایی در بشقاب من

• سبزیجات: سبزیجات نارنجی رنگ و سبز تیره که سرشار از مواد مغذی هستند را انتخاب کنید و خوردن لوبیا و نخود را به‌طور منظم، فراموش نکنید.
• دانه: حداقل نیمی از وعده‌های شما باید این گروه از دانه‌های کامل باشد.
• فراورده های لبنی: مصرف فرآورده‌های لبنی کم‌چرب و یا بدون چربی یا انواع مواد غذایی غیر لبنی سرشار از کلسیم توصیه می‌شود.
• میوه ها: انواع میوه‌های تازه، منجمد یا خشک‌شده باید در وعده‌های روزانه شما گنجانده شوند.
• 

پروتئین: گوشت مرغ کم‌چرب و یا بدون چربی مصرف کنید و انتخاب‌های خود را بیشتر به‌سمت نخود فرنگی، لوبیا، دانه‌ها، آجیل و منابع ماهی ببرید. و چربی مورد نیاز بدنتان را بیشتر از آجیل، ماهی و روغن‌های گیاهی تامین کنید. تأمین چربی از مارگارین و کره را محدود کنید.

ده استراتژی برای کاهش خطر ابتلا به سکته مغزی

۱ـ هر روز از انواع غذاها بخورید.

از آنجا که هیچ غذایی به تنهایی تمام مواد مغذی مورد نیاز بدن شما را تامین نمی‌کند، برای داشتن رژیم غذایی مناسب هر روز انواع غذاها را درنظر بگیرید. وجود انواع غذاها در بشقاب من، می‌تواند یک راه بسیار خوب برای شروع باشد.

غذاهای رنگارنگ را در تمام وعده‌های غذایی خود بگنجانید.

۲ـ غذاهای رنگارنگ را در تمام وعده‌های غذایی خود بگنجانید.

انواع غذاهای رنگارنگ را در هر وعده غذایی بگنجانید. از سبزیجات، میوه و حبوبات قرمز تیره، پرتقالی، سبز عمیق، زرد با طراوت، آبی و بنفش استفاده کنید. با انتخاب غذاهای رنگین اطمینان حاصل کنید که طیف گسترده ای از مواد مغذی را دریافت می کنید.

۳ـ پنج فنجان یا بیشتر از میوه‌ها و سبزیجات در وعده‌های روزانه داشته باشید.

تحقیقات نشان داده است که بهترین راه برای داشتن رژیم غذایی مناسب و بهره بردن از آن، مصرف میوه‌ها و سبزیجات است. میوه‌ها و سبزیجات حاوی مجموعه‌ای از مواد مغذی مفید، مانند مواد معدنی، ویتامین ها، 

آنتی‌اکسیدان‌ها و فیبر هستند. این مواد مغذی باعث قوی شدن سیستم ایمنی بدن می‌شوند. غذاهای غنی از آنتی‌اکسیدان شامل انواع توت ها، گیلاس، پرتقال، سیب، هندوانه، گوجه فرنگی، گریپ فروت، کلم بروکلی، سبزیجات دارای برگ سبز، فلفل، کلم بروکسل و پیاز می باشد. بنابراین، علاوه بر مراحل 1 و 2، لازم است هر روز حداقل 5 وعده غذا بخورید.
یک وعده سبزی برابر است با:
• فنجان سبزیجات پخته
• 1 فنجان سبزیجات خام یا برگ‌دار
• 6 اونس آب سبزیجات
یک واحد میوه برابر است با:
• 1 تکه میوه به اندازه متوسط ( اندازه توپ تنیس)
• 1 عدد موز کوچک
• فنجان کوکتل میوه در آب خود
• گریپ فروت
• 2 قاشق غذاخوری میوه های خشک شده
• 4 اونس آب میوه 100 درصد
• 1 فنجان توت یا خربزه

از میوه‌ها و سبزیجات در وعده‌های روزانه داشته باشید.

۴ـ برچسب روی مواد غذایی را بخوانید

خواندن برچسب مواد غذایی، برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد غذاهایی که مصرف می‌کنید، بسیار مفید است. طبق قانون، اطلاعات تغذیه‌ای ذکر شده باید یک روش استاندارد داشته باشند. در هنگام انتخاب مواد غذایی مناسب برای کاهش خطر 

سکته مغزی، تمرکز روی اطلاعات درج‌شده زیر بسیار توصیه می‌شود.
• کل چربی
• کالری
• چربی ترانس
• چربی‌های اشباع‌شده
• سدیم
• کلسترول
• فیبر رژیمی

۵ـ مصرف چربی اشباع‌شده و کلسترول و ترانس را محدود کنید.

کلسترول، ماده‌ای مومی‌شکل است که توسط بدن شما ساخته شده و در غذاهایی با منشاء حیوانی یافت می شود. کلسترول برای حفظ سلامت سلول‌ها ضروری است. با این حال، کلسترول اضافی در خون می تواند باعث افزایش خطر سکته مغزی و بیماری‌های قلبی شود. سطوح بالای کلسترول خون در نتیجه دو عامل به‌وجود می‌آیند:
• بدن شما چه مقدار کلسترول می سازد؟
• در غذای مصرفی شما، چه مقدار کلسترول و چربی وجود دارد؟
چربی‌های اشباع، در دمای اتاق جامد هستند و در محصولات حیوانی مانند پنیر، گوشت، زرده تخم مرغ، بستنی، کره و برخی از روغن‌های گیاهی (هسته خرما، پالم و نارگیل ) موجود است. کلید پیشگیری از سکته مغزی، محدود کردن مصرف این غذاها است.
برای کاهش چربی اشباع در رژیم غذایی خود، تعویض غذاها مطابق جدول زیر پیشنهاد می‌شود.

رژیم غذایی سرشار از چربی ترانس نیز باعث بالا رفتن کلسترول شده و اخطر ابتلا به بیماری‌های قلبی‌عروقی را افزایش می‌دهد. از مواد غذایی که حاوی روغن‌های گیاهی هیدروژنه هستند، پرهیز کنید.
چربی های ترانس در مواد غذایی زیر یافت می‌شود:
• هر چیزی ساخته شده با چربی هیدروژنه، مانند بسیاری از غذاهای فرآوری شده از جمله بیسکویت، شیرینی‌جات، محصولات سرخ شده در روغن و غذاهای پخته
• روغن گیاهی
• مارگارین چسبناک
• غذاهای زیاد سرخ شده
برای کاهش مصرف چربی ترانس در رژیم غذایی خود این جایگزین‌ها را استفاده کنید.
محدود کردن کلسترول در غذاها، قدمی بسیار بزرگ برای مدیریت سکته مغزی و کنترل سطح 

کلسترول است. و می‌تواند با رعایت موارد زیر میسر شود
• زدودن پوست از مرغ و جدا کردن چربی مرئی از گوشت
• محدود کردن اندازه گوشت مصرفی به کمتر از 3 اونس در حالت استراحت ( اندازه یک دسته کارت)
• محدود کردن مصرف کره
• پرهیز از خوردن گوشت خوک
• انتخاب لبنیات کم چرب یا بدون چربی

۶ـ اصلاح مصرف سدیم در رژیم غذایی

مصرف بیش از حد سدیم باعث حفظ مایعات در بدن و افزایش فشار خون می‌شود. سعی کنید به مواد غذایی نمک اضافه نکنید.
برای کاهش مصرف سدیم، موارد زیر را انجام دهید:
• از مصرف ادویه‌های مخلوط و مخلوط ادویه که حاوی نمک یا نمک سیر است پرهیز کنید.
• گیاهان و ادویه‌جات را به‌عنوان جایگزین برای نمک طعام در نظر بگیرید. نمک سفره یکی از بزرگترین منابع سدیم در رژیم غذایی شما محسوب می‌شود.
• مصرف غذاهای فرآوری شده و کنسروشده را محدود کنید. علاوه بر افزودن طعم و عطر، سدیم برای حفظ مواد غذایی نیز استفاده می‌شود. در واقع بیشتر مواد غذایی فرآوری‌شده حاوی سدیم بالا هستند. مصرف غذاهای آماده مانند سوپ یا سبزیجات کنسروشده، غذاهای منجمد، گوشت کنسرو شده، غذاهای جانبی منجمد با بسته سس، پودینگ‌ها و غلات فوری ، سس و سس مخلوط، مخلوط بسته‌بندی پخته‌شده (ماکارونی، برنج و سیب‌زمینی) را محدود کنید.
• مواد غذایی منجمد که حاوی 600 میلی گرم سدیم یا کمتر باشد را انتخاب کنید.
• مواد غذایی تازه و ارگانیک، خوراکی‌های فاقد نمک اضافی مصرف کنید.
• در انتخاب غذاهای سرپایی دقت داشته باشید. غذاهای سرپایی مانند ، چیپس، سیب زمینی، بادام زمینی، چوب شور و کراکر دارای سدیم بالایی هستند. بسته‌های با سدیم پایین را انتخاب کرده و یا مصرف غذاهای سرپایی را محدود کنید. می‌توانید تنقلات طبیعی‌تر مانند پاپ‌کورن ساده، میوه و سبزیجات را جایگزین کنید.
• برچسب داروها را بخوانید.
میزان مجاز مصرف روزانه سدیم:
مصرف نمک باید در افراد با سابقه بیماری قلبی یا سکته مغزی تا 2000 میلی‌گرم در هر روز محدود شود. با این حال، اگر از فشار خون بالا رنج می‌برید، به شدت توصیه می‌شود که مصرف سدیم خود را به 1500 میلی‌گرم در روز محدود کنید. برای تعیین سطح سدیم با متخصص صحبت کنید.

۷ـ غذاهای حاوی فیبر بالا مصرف کنید

غذاهای حاوی فیبر بالا مصرف کنید

فیبر باعث کاهش کلسترول شده و ریسک ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی را کاهش می‌دهد. همچنین برای کنترل قند خون، جلوگیری از بیماری‌های دستگاه گوارش و کنترل وزن می‌تواند مفید باشد.

تأمین فیبر از مواد غذایی:

درصورت بالا بودن کلسترول، مصرف غلات سبوسدار، بلغور جو دوسر و یا نان تست توصیه می‌شود.
به جای آب‌میوه، یک قطعه کامل از میوه را میل کنید.
نان شیرینی، نان سبوس‌دار، کیک انگلیسی، کراکر و نان را به جای انواع غنی‌شده یا سفید انتخاب کنید.
گندم و برنج قهوه ای و ماکارونی سبوس دار را به جای انواع سفید یا غنی‌شده انتخاب کنید.
ماست یوگارت یا پنیر کوتاژ را با آجیل یا میوه‌های تازه مصرف کنید.
میوه و سبزیجات را برای میان‌وعده رژیم غذایی خود درنظر بگیرید.
میوه خام یا پخته‌شده و سبزیجات، محصولات دانه کامل و حبوبات مانند دانه های خشک، نخود خرد شده و عدس از منابع خوب فیبر در رژیم غذایی هستند. غذاهای تصفیه شده مانند آب میوه، نوشابه، ماکارونی، نان سفید و غلات غنی‌شده، فیبر فقیری دارند.
انواع غلات را به‌عنوان جایگزین برای ماکارونی و برنج سفید غنی‌شده و دیگر مواد غذایی تصفیه‌شده درنظر بگیرید. زیرا از نوسانات قند خون در طول روز جلوگیری می‌کند و میل خوردن شیرینی‌جات را کاهش داده به کنترل وزن کمک می‌کند.

۸ـ متعادل نگه داشتن وزن و کنترل آن

رسیدن به وزن ایده‌آل بدن، یکی دیگر از استراتژی‌های مهم برای کاهش خطر ابتلا به سکته مغزی است. مصرف غذاهای سرشار از فیبر و کم چربی، به اندازه نیاز خوردن، پرهیز از رژیم غذایی بی‌پایه و اساس، پیگیر بودن در بهبود عادات غذایی و افزایش فعالیت، همه راههای رسیدن به یک وزن بدن ایده‌آل هستند.

متعادل نگه داشتن وزن و کنترل آن

۹ـ مصرف قندهای اضافه شده را کم کنید

مصرف بیش از حد قندهای اضافه‌شده با چاقی، فشار خون بالا (که عامل بیماری‌های دیگر مانند 

سردرد است) ، دیس لیپیدمی و دیابت نوع 2 که همه از عوامل خطرساز برای سکته مغزی هستند در ارتباط است. به عنوان نمونه شکر قهوه‌ای، شکر سفید، ملاس، عسل، ژله، مربا و نوشیدنی‌های شیرین را می‌توان نام برد. به خاطر داشته باشید که دسر و شیرینی حاوی قند اضافه شده هستند.

۱۰ـ پتاسیم کافی

مصرف کافی پتاسیم، به منظور حفظ عملکرد مناسب قلب ضرورت دارد. با این حال، بسیاری از افراد به اندازه کافی پتاسیم مصرف نمی‌کنند. پتاسیم در سبزیجات، میوه و لبنیات وجود دارد. بنابراین، اگر شما این گروههای غذایی را به حد کافی در رژیم غذایی خود لحاظ کنید، به اندازه کافی پتاسیم دریافت خواهید کرد.


مشخصات

آخرین مطالب این وبلاگ

آخرین ارسال ها

آخرین وبلاگ ها

آخرین جستجو ها